Højtlæsningsbøger med tankefulde og smukke illustrationer – HJERTET OG FLASKEN og TRÆET af Oliver Jeffers

cof

HJERTET OG FLASKEN og TRÆET af Oliver Jeffers

Billedbøger – fra ca. 4 år – Carlsen – 2018 – 40 sider (i hver bog) -oversat fra engelsk af Camilla Schierbeck – sponsoreret: anmeldereksemplar fra forlaget

Den prisbelønnede og internationalt anerkendte børnebogsforfatter og -illustrator, Oliver Jeffers er aktuel med to nyoversatte børnebøger. Bøgerne har Oliver Jeffers utroligt smukke illustrationer til fælles, men fortællingerne er meget forskellige.

I Hjertet og flasken møder vi en nysgerrig og tankefuld lille pige, som tilbringer meget tid  sammen med sin bedstefar. Men en dag er hans stol tom, og den lille pige er ladt alene. For at beskytte sit hjerte mod yderligere sorg og savn,  putter hun det i en flaske, som hun tager om halsen. Da hun bliver voksen, går det op for hende, hvor fattigt, omend trygt, det er, at leve med et isoleret hjerte, og hun forsøger på alle mulige måder at få sit hjerte ud igen. Men hun har glemt hvordan. Heldigvis møder hun nogen, som stadig kan huske hvordan man gør…

Stemningen i bogen Hjertet og flasken er hovedsageligt vedmodig. Fortællingens første halvdel er enormt trist, og min datter bliver meget tavs, når bedstefar en dag er forsvundet fra sin stol. Den formidler på en måde det at blive voksen i børnehøjde -særligt risikoen for at miste sin barndoms nysgerrighed og kreativitet. Det er en ret abstrakt fortælling, som helt klart vil egne sig bedst til de ældste børn i målgruppen. Og så er det en historie med en fin opfordring om ikke at glemme sit barnlige sind og sin appetit på verden og dens forunderligheder. Den kan desuden være en oplagt indgang til at tale om sorg og savn, hvis ens barn oplever at miste for første gang.

Bogen er meget smukt illustreret af Oliver Jeffers, som tidligere har modtaget en række priser for sine illustrationer i en række billedbøger, hvilket man tydeligt forstår, når man læser hans bøger. Særligt Hjertet og flasken fremstår virkelig flot med sine matte, kraftige sider, som bærer illustrationerne meget smukt.

Bogen Træet er i den noget mere humoristiske ende. Vi møder drengen Frede, hvis drage har sat sig fast i et træ. Uanset hvor meget han hiver og flår i dragen, kommer den ikke ned. Og historien eskalerer for alvor, da Frede kaster først sin ene, så sin anden sko op efter dragen. Det virker ikke, og Frede går i gang med at kaste alt muligt op i træet. Alt fra katten Misser, til mælkemanden, hoveddøren, et fyrtårn og nabohuset ryger derop. Og tænk engang – det hele sætter sig fast! Får Frede nogensinde sin drage igen? Eller de mange andre genstande, han har kastet op i træet i et desperat forsøg på at få dragen ned?

Træet er en virkelig underholdende fortælling. Fredes naivitet og historiens ekstreme forløb er morsomt for både den voksne oplæser og for de lidt større børn. For min egen toårige forsøgskanin har historiens mange forskellige elementer stor værdi. Det er en bog der i høj grad lægger op til en dialogisk tilgang i læsningen, fordi der er så enormt meget at tale om. Det er en billedbog vi læser igen og igen, og i hver læsning finder vi nye ting og situationer at tale om. Desuden er illustrationerne – ligesom i ovenfor omtalte bog – både flotte og fantasifulde og desuden ret komiske. Træet er en særdeles god oplæsningsbog, som kan bruges på mange niveauer og gennem forskellige aldre. Varme anbefalinger herfra!

Nysgerrig på Oliver Jeffers danske udgivelser? Find dem her: Træet & Hjertet og flasken.

Se evt. Oliver Jeffers selv læse bogen Træet (“Stuck”) højt her.

8b7c6fd2-5713-48a2-9d13-ca9aa6a1fd64

2f430a33-190a-4ba2-b93b-ff8b9dcfc443

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s