ANMELDELSE: HÅR PÅ DEN

Hår_på_den_1_hjemmeside

HVAD: Teaterstykket Hår på den

HVOR:  Teater GROB, Nørrebrogade 37, 2200 København N

HVEM: 

Özlem Saglanmak

Patricia Schumann
Marie Louise Wille

Som det måske kan tolkes af stykkets fine titel, kredser teaterstykket Hår på den tematisk omkring kvinder, krop, femisme, fællesskab, identitet og selvopfattelse. Stykket tager udgangspunkt i Standardbureauet, som har til opgave at konstruere en tidskapsel, som kan vise danskere om tusinde år, hvem den frie danske kvinde anno 2017 var.

Hun skal “både være slikkepindekvinde og superheltinde, Barbie-prinsesse og nazi-stringesse, glatbarberet og nuanceret. Hun skal være tynd og høj. Men også gerne lille og kurvet. Bare ikke for kurvet. Føde børn og åbne eget firma. Ikke være sex-negativ, men kunne strikke og strippe. Læse dameblade og opdigte nye behov. Men også dække alle andres behov. Og sine egne.”

Denne fuldstændige umuligt sammensatte, overbebyrdede, ambivalente, multitaskende kvindefigur fører os igennem en time og tyve minutters underholdning, forargelse, indignation, medfølelse og vigtigst af alt – selvrefleksion.

Jeg fandt Hår på den både underholdende og tematisk interessant, men vigtigst af alt, så så jeg mig selv, min mor, min søster, mine veninder, min fortid og min fremtid i mange af de replikker, der blev slynget ud i mere eller mindre humoristiske scenarier.

Teaterstykkets åbenlyse feministiske agenda bliver fulgt vellykket til dørs af en fin nuancering af emnet. Det er i mine øjne uhyre svært at tale om så tabutunge og voldsomt debatterede emner som feminisme og kvindekamp med humor, uden at det bliver plat eller ensporet, men jeg gik ud fra teaterforestillingen med en følelse af at have overværet ikke bare en samtids- og samfundskritik, hvor blikket er rettet mod patriarkatet, men også en kritisk vinkel på feminisme og på alle os, der italesætter os selv som frie kvinder. For som en af de vigtigste pointer i teaterstykket lød:

Hvis du virkelig er en fuldkomment fri kvinde, hvorfor har du så behov for at skulle italesætte det i så høj grad? 

Jeg gik derfra med en masse tanker i hovedet, med en lugt af løg og røg i næsen, med et hoved der snurrede af sanseindtryk og med mascara under øjnene af grin. Stykkets indhold, udtryk og efterdønninger belønnes herfra med 6/6 hjerter. Skynd jer ind at se det, inden det er for sent!

imagesimagesimagesimagesimagesimages

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s